Cases

Dome Bornholm

Dome Bornholm

Specialisterna från RIAS bearbetningsavdelning fick en central roll när Boligselskabernes Landsforening på Folkemødet 2014 på Bornholm valde att uppföra en mycket ovanlig kupol.

Kupolen hade varit med tidigare, men 2014 beslutades att göra den permanent. Det ovanliga bygget skulle förses med termofönster och det stod klart att uppdraget inte skulle kräva en standardlösning, eftersom det visade sig att fönster i hela 52 varianter skulle tillverkas.

Arkitekterna Kristoffer Tejlgaard och Benny Jepsen som har designat kupolen, är de som står bakom den lovordade Dome of Visions som idag står i Köpenhamn. Här levererade RIAS klimatskalet av polykarbonat.
 
Utmanande arkitektur
Med projektet på Bornholm har arkitekterna vidareutvecklat den traditionella kupolstrukturen till en konstruktion där elementen bokstavligt talat ”bryter sig ut” och skjuter ut från den ursprungliga kroppen. Spetsiga tinnar blandar sig med kupolformade strukturer och från denna stora variation fås ett hus med nicher och gemensamhetsrum. 280 kvadratmeter med plats att hålla de möten som det bornholmska initiativet just blivit känt för.
 
Låg miljöbelastning
RIPRO fick en förfrågan från arkitekterna, och valet av material till fönsterrutorna föll på akryl som bland annat utmärker sig för sin låga miljöbelastning. Det ligger väl i linje med att hela projektet ska vara så miljöriktigt som möjligt. Termofönstern tillverkas genom att limma två lager PLEXIGLAS-akryl tillsammans med mycket stark tejp.
 
Under tidspress
Vi hade bara kort tid på oss att effektuera ordern. Den första kontakten med RIPRO skedde i januari och det gav precis tid att säkra att rätt slags akryl fanns tillgänglig. Men RIPRO fick först se ritningarna över kupolen den 15 maj. Det var mindre än en månad före Folkemødet. Först då kunde arbetet sätta igång.

Allt arbete med akrylskivorna utfördes på RIPROs verkstad i Roskilde. En av de faktorer som skulle beaktas var skiftande temperaturers påverkan på akrylen. Den största rutan i kupolen utvidgar sig inom en ram av 25 mm. Problemet med att göra akrylskivorna redo att hantera de stora temperatursvängningarna löstes genom att fräsa ovala skruvhål till rutorna så att de kan röra sig i takt med vädret. Hållbarheten tillgodosågs med valet av akryl som har en speciell beläggning på den ena sidan.
 
Följer projektet på nära håll
Arkitekt Kristoffer Tejlgaard, som tillsammans med kollegan Benny Jepsen fortsätter att på nära håll följa kupolen på Bornholm, ser stora möjligheter att ersätta tunga material som stål, betong och glas med lättare material som trä, tyg och plast.

- Vi arbetar på att nå fram till så hållbara byggnader som det överhuvudtaget är möjligt. Exempelvis anser jag att vi kan ersätta 80 till 90 procent av det glas vi idag använder i byggnader med plastmaterial. Plast gör det möjligt att arbeta med lättare konstruktioner och möjliggör samtidigt att byggnaden kan utvidga sig och dra sig samman, eftersom plasten har en flexibilitet som glaset inte har. Till detta kan läggas en viktig sak, att plast i motsats till glas kan smältas om och återanvändas. 

Kristoffer Tejlgaard lägger till att det riktigt stora genombrottet för plastmaterial kommer när det blir möjligt att säga adjö till de oljebaserade plastprodukterna och övergå till plast som till 100 % tillverkas av organiska material.

- Det är ett helt tydligt mål för oss hela tiden, att sträva efter lägsta möjliga miljöbelastning, säger Kristoffer Tejlgaard.

RIAS  |  Domkraftsvägen 1  |  197 40 Bro  |  Tel 08 - 121 374 20  |  info@rias.se  |  CVR 44065118

Kontakta

Kundservice

Vi sitter redo att ta emot alla förfrågningar.

Öppettider

  • Mån-torsdagkl. 08.00 - 16.00
  • Fredagkl. 08.00 - 15.30