Nyheter

RIAS med i pionjärarbete

RIAS med i pionjärarbete

Byggsektorn går i gång med ett stycke pionjärarbete... DOME OF VISIONS

Polykarbonat gör det lättare att tänka i nya banor för bygget 
 
Materialet kan göras om till granulat. Efterfrågan är stor
Polykarbonat är på väg framåt inom byggbranschen, tack vare att materialet har många av de egenskaper som byggen efterfrågar och värdesätter, t.ex. låg vikt, god isoleringsförmåga och stor styrka.
 
- Titt som tätt hamnar materialet i konkurrens med glas och stål, när det handlar om att använda det vid byggen. Polykarbonat är nämligen mycket slagfast och det är reptåligt och motståndskraftigt mot väder och vind. Och som en extra bonus vill jag nämna att polykarbonat inte är särskilt mottagligt för alger, säger Jan Bengtsson, avdelningschef i plastföretaget RIAS i Roskilde. Han kallar polykarbonat för ett flexibelt material.
- För mig har polykarbonaten en framtid, när vi talar om klimatskal för framtida byggen. Polykarbonaten kommer att kunna spela en viktig roll i olika fasadkonstruktioner. Redan idag använder vi ju polykarbonat i termotakplattor till uterum och carportar. Trappor som av olika skäl ska avskärmas, kan mycket väl använda polykarbonat, bland annat för att materialet inte splittras. Och det används även till glasögon och maskinavskärmningar, och det kommer ständigt till nya användningsområden, konstaterar Jan Bengtsson.
 
Enkelt att böja
I jämförelse med glas har polykarbonat egenskapen att det är förhållandevis lätt att böja. Det öppnar en rad möjligheter för materialet, både när det handlar om kommande byggen och renovering av befintliga byggen.
- Därtill kommer att materialet har en god isoleringsförmåga och om det används rätt genom att t.ex. lägga ihop flera lager, uppnår man en utmärkt termoeffekt. På längre sikt kan jag se för mig att polykarbonat kan användas i en slags lådkonstruktion där man placerar isoleringsmaterial inuti lådan, säger Jan Bengtsson.
Polykarbonat kan inte utan vidare brytas ner, men Rias omvandlar redan idag materialet till granulat, som sedan ingår i helt nya material.
- Vi är självklart införstådda med att för varje kilo plast som återanvänds, så sparar vi miljön från ett och ett halvt kilo CO2. Lyckligtvis finns det ett stort intresse i att köpa granulat och ju renare det återanvända materialet är, desto klarare blir det nya materialet, konstaterar Jan Bengtsson.
 
Dome of Visions
Jan Bengtsson hänvisar i detta sammanhang till den Dome of Visions, som NCC just har uppfört på Krøyers Plads i Köpenhamn. Här utgör polykarbonatskivor en väsentlig del av den spektakulära konstruktionen. Det transparenta polykarbonatet understryker kupolens runda och mycket symmetriska former.
RIAS tillverkar även montrar som vi stöter på i all världens utställningsbyggnader. Och nu levererar företaget alltså även de ytor som gör att Dome of Visions både blir ett utställningsfönster för nya sätt att tänka på för byggande och för nya sätt att skapa otraditionellt stadsliv på!
- Som vi ser på det hos RIAS, så har polykarbonat många av de egenskaper som byggandet värdesätter. Låg vikt, god förmåga till värmeisolering och stor styrka, säger Jan Bengtsson, avdelningschef i RIAS.
 
Klimatagendan
RIAS har deltagit i arbetet med Dome of Visions från den första resan – i ett nära samarbete med kupolens två arkitekter, Benny Jepsen och Kristoffer Tejlgaard, samt med kupolens byggherre, NCC.
- För oss som företag är det viktigt att vara närvarande när byggsektorn sätter igång ett sådant pionjärarbete som det på Krøyers Plads. För oss handlar det om både utmaning och utveckling, säger Jan Bengtsson.
 
Text: Søren Egert

RIAS  |  Domkraftsvägen 1  |  197 40 Bro  |  Tel 08 - 121 374 20  |  info@rias.se  |  CVR 44065118

Kontakta

Kundservice

Vi sitter redo att ta emot alla förfrågningar.

Öppettider

  • Mån-torsdagkl. 08.00 - 16.00
  • Fredagkl. 08.00 - 15.30