Nyheter

Säkert över Teglværksbroen

Säkert över Teglværksbroen

En åkomstväg, som bokstavligen sätter en bro mellan de boende i Köpenhamn.

Sluseholmen i Köpenhamns Sydhavn fick i början av 2011 en ny åkomstväg, som bokstavligen sätter en bro mellan de boende på Sluseholmen och grannarna på Teglholmen.

Teglværksbroen är en kombinerad bil-, cykel- och gångbro, som liksom andra broar i Köpenhamns inre farvatten kan öppnas så att båtarna kan segla ända in i det innersta av hamnen.

Elegant band
Bron är designat av Hvidt Arkitekter, och som del i lösningen finns en vacker belysning som sträcker sig som ett elegant band längs med räcket på båda sidor.

Lösningen levererades av LEDLumina Technology A/S, som dock fick en utmaning med att få korrekt avskärning av belysningselementen.

- Det var ett krav från arkitekten att belysningen skulle täcka cykelstigen utan att blända bilisterna och täcka trottoaren utan att störa de som seglar under bron, säger VD Per Faartoft, LEDLumina.

- Här var det en stor fördel att RIPRO kunde erbjuda ett serigraferat mönster, som sprider ljuset på samma sätt som opal akryl. Samtidigt skulle vi hitta en gedigen lösning som minskar sannolikheten för skadegörelse. Därför har vi används slagfast akryl.

Fokus på design
De enskilda akrylelementen är ganska långa för att undvika störande skarvar och skruvar. På baksidan är elementen monterade på ett stag. Lösningen gör det till en enkel uppgift att serva belysningen för en behörig hantverkare som ska ha åtkomst till elementen, men svårt för personer som inte ska kunna manipulera med belysningen.

Belysningen från LEDLumina Technology A/S grundar sig på en mekanisk konstruktion utan mönsterkort, sladdar och lödning. Förenklat uttryckt monteras ljusdioderna i en sandwichskiva av aluminium, där ljusdiodens två poler förbinds med vars en aluminiumsida. Lösningen är vibrations- och stötsäker och kräver inget underhåll.

Skräddarsytt
För RIPRO är uppdraget på Teglværksbroen ett utmärkt exempel på att RIPRO både täcker rådgivnings- och designfasen samt utförandefasen och efterbehandlingen:

- Det handlar om en skräddarsydd lösning som vi har använt tre-fyra månader på att färdigutveckla. Vi får många förfrågningar av denna typ, eftersom vi är kända för att kunna lösa specialuppgifter.

En av dem har nu under ett år kunnat beundras på den 97 meter långa vippbron.

RIAS  |  Domkraftsvägen 1  |  197 40 Bro  |  Tel 08 - 121 374 20  |  info@rias.se  |  CVR 44065118

Kontakta

Kundservice

Vi sitter redo att ta emot alla förfrågningar.

Öppettider

  • Mån-torsdagkl. 08.00 - 16.00
  • Fredagkl. 08.00 - 15.30