PC

Polycarbonat

Extraordinär slaghållfasthet och otrolig hållbarhet

Polykarbonat (PC) är känt för sin extraordinära slaghållfasthet, oslagbara hållbarhet och låga vikt. PC är ett amorft, transparent material med goda optiska egenskaper och en otrolig motståndskraft mot slag - och är i vissa tjocklekar skottsäkert. Därför används PC också som ”glas” i skyddsglasögon och -skärmar samt i produktionen av rutor till fordon.

Den unika kombinationen av hög styrka och plastens låga vikt gör PC lämpligt för en mängd industriella ändamål samt för många bygg- och konstruktionsmaterial. PC är t.ex. 30 gånger starkare än akryl och över 200 gånger starkare än glas. Jämfört med vikten av glas väger PC under 50 % i massiv form och endast 20 % som fasadpaneler och kanalplastskivor.

Inom byggindustrin används PC främst som kanalplasttak, trapetsskivor och fasadpaneler på grund av dess slaghållfasthet och låga vikt. Det säkerställer en lång livslängd och enkel hantering/montering. Alla skivor för utvändig montering tillverkas med ett UV-filter på ena sidan, vilket dels skyddar produkten och ger samtidigt skydd mot UV-känsliga ytor.

Användning
Användning

Strålkastarglas till bilar, CD och DVD, säkerhetsglasögon, kanalskivor, lampor, säkerhetsskärmar, utställningsmontrar, inbrotts- och skottsäker ruta.

Mekaniska egenskaper
Mekaniska egenskaper

Hög slagstyrka och jämnt fördelad styvhet inom användningstemperaturen.

Temperatur
Temperatur

Användningstemperatur -40 till +120 grader.

Varianter
Varianter

Standard i skivor, stänger och folier, och typer med förbättrad UV-stabilitet, hög repsäkerhet, brandhämmad och tekniskt PC.

Kemikalieresistens
Kemikalieresistens

Beständig vid svaga vattenlösningar av syra och salter. Inte så beständig mot olja och fett. Inte beständig mot lösningsmedel. Inte beständig mot varmt vatten över +60oC över en längre period.

Brand
Brand

Det finns brandhämmade typer PC FR. Standard-PC och kanalskivor är testade enligt EN13501-1 och är klassificerade B-s1, d0 (kan variera beroende på tjocklek och opalitet).

Miljö
Miljö

Uppfyller RoHS-direktiv.

Bearbetning
Bearbetning

Kan bearbetas med spåntagande verktyg. Kan kallbockas upp till sex mm med skarp overmatice. Goda stans- och klippegenskaper. Kan ultraljuds-, friktions- och varmluftsvetsas. Generellt goda egenskaper för tryckning.

Livsmedel
Livsmedel

PC FG är lämpligt för kontakt med livsmedel.

OBS
OBS

Dålig UV-beständighet om materialet inte är UV-stabiliserat. Som standard inte reptåligt. Hydrolyskänslig, kan inte användas med vatten över 60 grader.

FAQ

Hur rengör och underhåller man polykarbonat?

För rengöring av polykarbonatskivor eller detaljer tillverkade av polykarbonat rekommenderar vi ljummet såpvatten eller starkt utspädda lösningar av milda, syntetiska rengöringsmedel. Använd en mjuk svamp eller en mikrofiberduk. Skölj efter med rent vatten och torka bort vattendroppar med en fuktig mjuk svamp eller duk. Rengör aldrig skivan i torrt tillstånd. Isopropylalkohol på en mjuk duk kan också användas. Undvik bensen, alkohol, ester eller organiska lösningsmedel.

Polykarbonat i vardagen

Massiva PC-skivor från Exolon®

Skivor av polykarbonat är ett bra alternativ till glas i byggprojekt och kan användas till bland annat terrassöverdrag, fönster eller som väggpaneler. Vi erbjuder reptåliga, UV-behandlade och flamskyddade skivor – alla med hög ljustransmission.

Underlägg för kontorsstolar

Kontorstolsunderlägg i PC skyddar golvet mot slitage och repor, minskar buller och förbättrar rörligheten, eftersom kontorsstolen rullar bättre utan motstånd på t.ex. mattor. Vi erbjuder underlag med och utan piggar.

Bygg med polykarbonat

När valet faller på polykarbonat som byggmaterial öppnas en värld av möjligheter och fördelar. PC är känt för sin extraordinära slaghållfasthet, lätthet och hållbarhet. Det ger dig möjlighet att skapa unika och moderna lösningar som tillför estetik och funktionalitet till ditt bygge.

Din professionella sparringpartner

Vårt kompetenta säljteam står redo att ge dig råd om val av material, så att du är säker på att få precis rätt material för ditt ändamål.