PE

Polyethylen

En allsidig plasttyp med hög slitstyrka

PE är en mångsidig och allmänt använd plasttyp som har gjort sig bemärkt inom många industrier och konsumentprodukter, på grund av materialets hållbarhet, vattenavvisande egenskaper och ekonomiska fördel. PE delas in i två varianter. PE-LD (låg densitet polyetylen) och PE-HD (hög densitet polyetylen). PE-LD är ett segt och flexibelt material som ofta används till mjuka förpackningsmaterial. Medan PE-HD är starkare och mer formstabilt, vilket gör att denna typ föredras när man ska producera hårdare och mer slitstarka material.

Vi erbjuder PEHD i tre kvaliteter; PEHD 300, PEHD 500 och PEHD 1000. Valet av material beror på din applikation och dina krav på denna.

PE-HD 500 och PE-HD 1000 används typiskt för transportanläggningar, tippflak på lastbilar eller liknande applikationer som utsätts för stort slitage från olika råmaterial. PE-HD har en naturligt glatt, "non-stick" yta som, kombinerat med materialets vattenavvisande egenskaper, ger de bästa förutsättningarna för en glidande rörelse och minimerar vidhäftning av t.ex. sand, grus, jord eller fuktiga material.

Användning
Användning

Flaskor, plastpåsar, skärbrädor, behållare, rörsystem, slitdelar, maskinkomponenter, lekplatsutrustning och skridskobanor. Antislip- och slitbeläggning inom grus-, cement-, pulver- och transportindustrin.

Mekaniska egenskaper
Mekaniska egenskaper

Stor seghet, även vid låga temperaturer. Goda slitegenskaper och god resistens mot utmattning.

Temperatur
Temperatur

Användningstemperatur -60 till +80 grader. Några typer helt ner till -110 grader.

Varianter
Varianter

Standard i extruderade och pressade skivor, såsom stänger, rör och svetstråd. Kan fås i många färger. PEHD kan fås brandhämmande, och som körplattor med mönstrad yta.

Kemikalieresistens
Kemikalieresistens

Stor täthet gentemot vattenånga. Materialet är inte beständigt mot starkt oxiderande kemikalier som salpetersyra. PEHD är beständig mot många organiska lösningsmedel.

Brand
Brand

Kan fås som brandhämmande typ.

Miljö
Miljö

PEHD uppfyller RoHS-direktiv.

Bearbetning
Bearbetning

Kan bearbetas med spåntagande verktyg. Materialet är långspånigt så man ska vara uppmärksam på spånansamling. PEHD 300 kan svetsas och har goda vakuumformningsegenskaper. PEHD 500 och 1000 har dålig svetsbarhet.

Livsmedel
Livsmedel

Några typer är lämpliga för kontakt med livsmedel.

OBS
OBS

Mjuk yta, dåliga klister- och lackeringsegenskaper. Dålig UV-beständighet (omodifierade kvaliteter). Dålig dimensionsstabilitet.

PE i vardagen

PE-tank för kolfångst

PE används för tillverkning av tankar som ersättning för stålförstärkningar. Läs mer om hur företaget AL-2 Teknik använder CubX® PE100 RC skivor för att tillverka tankar som syftar till att effektivt avlägsna kol från avloppsvatten.

PE i skylt- och reklamlösningar

PE används som kärnmaterial i aluminiumkompositskivor. Kombinationen av polyetylen och aluminium skapar en stark men lätt skiva som är lämplig för en rad användningsområden, såsom skyltar, fasadbeklädnad och dekorativa ändamål.

PE för livsmedelsproduktion

Det ställs mycket höga krav på material som ingår i maskiner för livsmedelsproduktion. Här väljs främst PE-HD 500 (FG-kvalitet) som är motståndskraftigt mot slitage, lätt att rengöra och dessutom uppfyller viktkraven för maskinutrustning inom olika industrier.

Din professionella sparringpartner

Vårt kompetenta säljteam står redo att ge dig råd om val av material, så att du är säker på att få precis rätt material för ditt ändamål.