PP

Polypropylen

En plast med goda kemiska egenskaper

PP är en delkristallin, inte-transparent termoplast. PP är känt för att vara lätt, starkt och kemiskt resistent. PP är en mångsidig plasttyp som sträcker sig över flera industrier och spelar en viktig roll i många vardagsprodukter och applikationer. På grund av dess goda motståndskraft mot många kemikalier används PP ofta till behållare och flaskor för medicinskt bruk.

Förutom att användas för produkter inom medicinindustrin är PP också ett material som används inom maskinindustrin för bland annat tankar och anläggningar. Detta beror på att PP har god seghet, vilket gör materialet idealiskt för produkter som utsätts för stötar eller tryck under sin livstid - utan att förlora funktionalitet.

Användning
Användning

I den kemiska industrin till: Kar, behållare, laboratorievaskar, pumpdelar, rörsystem och ventilationsutrustning. Dessutom till: Finmekaniska komponenter, medicinska artiklar, skåp, och Hushållsutrustning.

Mekaniska egenskaper
Mekaniska egenskaper

Hög slagstyrka och god utmattningsstyrka. Materialet har tendens till kallflytning och vid minustemperaturer blir PP sprött. PP är känt för sin ”goda gångjärnsfunktion".

Temperatur
Temperatur

Generell användningstemperatur +5 till +85 grader.

Varianter
Varianter

PP-H finns som standard i form av stänger och skivor. PP-C finns i skivor. Finns i typer som är kylstabiliserade och i färger.

Kemikalieresistens
Kemikalieresistens

Inte beständig mot oxiderande medier och kolväten. Materialet är Hydrolysbeständig.

Brand
Brand

Som standard HB enligt UL94.

Miljö
Miljö

Uppfyller RoHS-direktiv.

Bearbetning
Bearbetning

Kan bearbetas med spåntagande verktyg. Materialet är långspånigt så man ska vara uppmärksam på spånansamling. PP kan svetsas och har goda vakuumformningsegenskaper för specialtyper.

Livsmedel
Livsmedel

Vissa typer är lämpliga för kontakt med livsmedel.

OBS
OBS

Dåliga klister- och lackeringsegenskaper. Dålig UV-beständighet (omodifierade kvaliteter). Ringa dimensionsstabilitet och låg slitstyrka.

PP i vardagen

CubX® för anläggnings- och tankkonstruktioner

CubX® är PP-skivor, främst utvecklade för tillverkning av helgjutna rektangulära anläggnings- och tankkonstruktioner. Skivans unika kubstruktur säkerställer hög stabilitet och styvhet och kan bidra till en minskning av användningen av stålförstärkning med upp till 100 %.

Foamlite® lättviktsskiva för optimal skydd

Använd Foamlite® som golvbeläggning i arbetsområden där det finns risk för att halka. Lättviktsskivan absorberar inte fukt, vilket gör att du undviker röta och är säker på lång livslängd. Använd produkten som ersättning för vanliga träskivor och få fördelar som god termisk isolering och ljudreduktion.

Din professionella sparringpartner

Vårt kompetenta säljteam står redo att ge dig råd om val av material, så att du är säker på att få precis rätt material för ditt ändamål.