PS

Polystyren

Ett prisvärt alternativ till ABS med god flexibilitet och styrka

PS är en amorf termoplast med god hårdhet och styvhet. PS är en böjlig plasttyp som kan formas utan att spricka men som inte behåller formen av sig själv. PS är ett prisvärt material som delar många av de goda egenskaperna med ABS; det är lätt att termoforma, finns i många färger och har god slaghållfasthet (HIPS).

PS finns i olika typer: expanderad polystyren (EPS), vanlig fast polystyren och högpåverkande polystyren (HIPS). Expanderad polystyren (EPS) har låg vikt med goda isolerande egenskaper. Denna variant är också känd som frigolit och används som förpackningsmaterial och byggnadsisolering. Vanlig fast polystyren och HIPS är betydligt mer slagtåliga än EPS. Dessa typer av PS används typiskt inom utställningar och scenkonst på grund av materialets flexibilitet, goda färgalternativ och styrka.

Användning
Användning

Leksaker, skåp, behållare till livsmedel, kylskåpsinteriör, engångsservice, sanitära artiklar och skyltar.

Mekaniska egenskaper
Mekaniska egenskaper

God hårdhet och styvhet, goda formningsegenskaper och god slagstyrka (modifierad typ).

Temperatur
Temperatur

Användningstemperatur från -20 till +65 grader.

Varianter
Varianter

Standard som skivor. Finns med förbättrad UV-beständighet, slagstyrka och spegeltyper. Låga minimikvantiteter vid specialfärger och narvade ytor.

Kemikalieresistens
Kemikalieresistens

Beständig mot svaga vattenlösningar med syra, baser och salter. Begränsad beständighet mot olja och fett. Inte beständig mot lösningsmedel.

Brand
Brand

Klassificerad enligt UL94, klass HB.

Miljö
Miljö

Uppfyller RoHS-direktiv.

Bearbetning
Bearbetning

Kan bearbetas med vanliga skärande verktyg. Hög hastighet och låg spänning. Kan limmas och svetsas och ytbeläggas.

Livsmedel
Livsmedel

Speciella typer är lämpliga för kontakt med livsmedel.

OBS
OBS

Dålig UV-beständighet och tål inte lösningsmedel.

PS i vardagen

PS HIPS för kreativa ändamål

Polystyrenskivor finns i många färger, vilket kombinerat med god flexibilitet gör skivorna lämpliga för olika kreativa ändamål. I vårt sortiment av PS HIPS hittar du också skivor som är godkända för kontakt med livsmedel.

PS UV för utomhusapplikationer

Klara polystyrenskivor med UV-filter som gör skivorna motståndskraftiga mot solens ultravioletta strålar. Skivorna har god transparens med cirka 90 % ljustransmission.

Din professionella sparringpartner

Vårt kompetenta säljteam står redo att ge dig råd om val av material, så att du är säker på att få precis rätt material för ditt ändamål.