PVC

Polyvinylchlorid

En mångsidig plast inom hälsa, bygg och industri

PVC, även känt som vinyl, är en amorf termoplast som används brett inom många industrier. Materialet används särskilt inom hälsosektorn samt bygg- och konstruktionsbranschen. Detta beror främst på dess låga underhållsbehov, långa livslängd och goda designmöjligheter, vilket gör PVC till ett populärt och ekonomiskt val.

PVC är en stor del av allt vi är i kontakt med dagligen. Man skiljer mellan hård och mjuk PVC, där den hårda kan återvinnas. Hård PVC är mest känd från byggsektorn, där den används till hängrännor, trapetsskivor och rör. Medan mjuk PVC är tillsatt mjukgörare och används för tillverkning av bland annat mjuka plastridå, presenningar och medicinsk utrustning.

PVC har en fantastisk återvinningspotential och kan genomgå flera återvinningsprocesser utan att förlora sina goda egenskaper. Tillsammans med WUPPI bidrar vi till att säkerställa att PVC-byggavfall återvinns till nya produkter. Du kan läsa mer om samarbetet här.

Användning
Användning

Används i stor utsträckning i bygg-, maskin- och skylbranscherna till: Takrännor, golvbeläggningar, fönsterramar, elkablar, rörsystem, tankare, leksaker och lampor.

Mekaniska egenskaper
Mekaniska egenskaper

Hög styvhet, dimensionsstabil och god slagstyrka.

Temperatur
Temperatur

Användningstemperatur -10 till +60 grader. Vissa mjuka PVC-typer kan användas ner till -40 grader.

Varianter
Varianter

Massiv PVC levereras som skivor, folier, rör och stänger. Uppskummad PVC levereras som skivor med olika ytglans.

Kemikalieresistens
Kemikalieresistens

Beständig mot många syror och baser, bensin, fett och oljor. PVC är inte beständigt mot estrar, ketoner och aromatiska kolväten.

Brand
Brand

Tack vare uppbyggnaden med klormolekyler är PVC brandhämmat och klassificerat V0 enligt UL94.

Miljö
Miljö

PVC uppfyller RoHS-direktiv.

Bearbetning
Bearbetning

PVC kan bearbetas med vanliga handverktyg och spåntagande utrustning. PVC är kortspånigt och generellt bra att bearbeta. Kan klistras med flera olika typer lim. Goda svetsegenskaper.

Livsmedel
Livsmedel

Några typer är lämpliga för kontakt med livsmedel.

OBS
OBS

Som standard är PVC köldkänsligt, men enstaka modifierade typer kan tåla frost.

Vinyl i vardagen

Skivor i skummad PVC

Skummad PVC är lämplig när du behöver en produkt som är hanterbar med låg vikt. Skumskivorna har goda tryckegenskaper och är lätta att bearbeta. Använd dem för lätta applikationer, till exempel displayer, utställningar eller skyltar.

Massiva skivor i PVC

Massiva PVC-skivor har en solid struktur som säkerställer hög bärförmåga. Detta gör dem lämpliga i situationer där både styrka och motståndskraft är avgörande. Skivorna är lämpliga för många ändamål eftersom de är motståndskraftiga mot fukt, tål olika väderförhållanden och har god kemisk resistens.

Mjuka plastridå av PVC

När en produkt som effektivt håller kyla och värme åtskilda önskas är PVC- mjuka plastridå idealiska. Använd dem för portar i maskin- och lagerhålla, stall och liknande. Vi erbjuder också ett komplett monteringssystem bestående av upphängningsskenor och krokar.

Din professionella sparringpartner

Vårt kompetenta säljteam står redo att ge dig råd om val av material, så att du är säker på att få precis rätt material för ditt ändamål.