Nyheter

GAMLA TAKFÖNSTER - skadan är nära!

GAMLA TAKFÖNSTER - skadan är nära!

Här hittar du produkter som passar alla takfönsterlösningar

Olika typer av takfönster

Det finns många olika typer av takfönster på svenska markanden. Syftet med dem alla är att få in det goda dagsljuset i byggnaden – det gjorde de nog en gång, men det är självklart många år sedan.

Tecken på byte av fönster

Normalt kan takfönster användas långt utöver deras förväntade utgångsdatum, men RIAS ser tyvärr många som investerar för sent. Här pratar vi om kostsamma vattenskador, hål efter hagel eller de mer dolda nackdelarna som brist på dagsljus genom skivorna. Ett gammalt takfönster kan upptäckas genom att skivorna är mjölkvita eller gulaktiga, skivorna är porösa och nästan faller sönder vid beröring, eller genom att praktiskt taget inget dagsljus kommer in i byggnaden. Det är inte frågan om att skadan sker, mer när!

Fördelarna med att byta takfönster

Fördelarna är flera, vissa är synliga ekonomiskt, medan andra är mer känsliga och märks i längden. Här är flera exempel på effekterna av att byta ut ett takfönster:

  • Ekonomiska besparingar: Dagsljuset strömmar in och det elektriska ljuset kan reduceras. Om skivor med ett bra isoleringsvärde väljs kan värmeförbrukningen minimeras.
  • Klimatskärm: Nya takfönster förbättrar byggnadens klimatskärm.
  • Säkerhet: Skulle en oväntad brand uppstå i byggnaden har takfönster i plast den fantastiska egenskapen att smälta (brandgodkännande i klass B-s 1, d0) och därmed följs brandmyndigheternas krav på brandskydd helt utan ytterligare åtgärder.
  • Välbefinnande: Att få ljus från himlen gör oss instinktivt glada. Dagsljus ger mer välbefinnande och vinst i vardagen. Läs mer här.

Skivorna väljs då och då

Om det är dags att byta ut ett befintligt takfönster eller om det är för nybyggnation är inte avgörande. RIAS går in varje gång och hittar den produkt som är bäst lämpad för ändamålet.

Här kan RIAS standardsortiment av kanalplast vara bland.

Andra gånger är det mer fördelaktigt att använda RIAS produkter för projektlösningar, inklusive produkter som endast används för kommersiella byggnader, t.ex. fasadpaneler som även kan användas för takfönster. 

Valet kan vara en kombination av själva produkten och arbetstiden för bytet. Här kan det vara en betydande skillnad i ersättningskostnaden, utan att kompromissa med kvaliteten på det nya takfönstret.

Mer information och projekttjänst: Ring 08 – 121 374 20 eller skicka ett mejl till bygg@rias.se.

RIAS  |  Domkraftsvägen 1  |  197 40 Bro  |  Tel 08 - 121 374 20  |  info@rias.se  |  CVR 44065118

Kontakta

Kundservice

Vi sitter redo att ta emot alla förfrågningar.

Öppettider

  • Mån-torsdagkl. 08.00 - 16.00
  • Fredagkl. 08.00 - 15.30