PP

Polypropylen

PP är en delkristallinisk icke-transparent termoplast som utmärker sig genom god beständighet gentemot många kemikalier. Därför används PP ofta till behållare och flaskor. Speciella PP-typer (CO-PP) används bl.a. i bilar och till skåp för dammsugare och köksmaskiner. Den kvalitet som oftast säljs i skivor är PP-H.

Användning
Användning

I den kemiska industrin till: Kar, behållare, laboratorievaskar, pumpdelar, rörsystem och ventilationsutrustning. Dessutom till: Finmekaniska komponenter, medicinska artiklar, skåp, och Hushållsutrustning.

Mekaniska egenskaper
Mekaniska egenskaper

Hög slagstyrka och god utmattningsstyrka. Materialet har tendens till kallflytning och vid minustemperaturer blir PP sprött. PP är känt för sin ”goda gångjärnsfunktion"

Temperatur
Temperatur

Generell användningstemperatur +5 till +85 grader.

Varianter
Varianter

PP-H finns som standard i form av stänger och skivor. PP-C finns i skivor. Finns i typer som är kylstabiliserade och i färger.

Kemikalieresistens
Kemikalieresistens

Inte beständig mot oxiderande medier och kolväten. Materialet är Hydrolysbeständig.

Brand
Brand

Som standard HB enligt UL94.

Miljö
Miljö

Uppfyller RoHS-direktiv.

Bearbetning
Bearbetning

Kan bearbetas med spåntagande verktyg. Materialet är långspånigt så man ska vara uppmärksam på spånansamling. PP kan svetsas och har goda vakuumformningsegenskaper för specialtyper.

Livsmedel
Livsmedel

Vissa typer är lämpliga för kontakt med livsmedel.

OBS
OBS

Dåliga klister- och lackeringsegenskaper. Dålig UV-beständighet (omodifierade kvaliteter). Ringa dimensionsstabilitet och låg slitstyrka.

PP - Lagersortiment

Välj skivor, stänger, tillbehör eller hela vårt PP lagersortiment