Kanalplasttak

En hållbar och energieffektiv lösning

Varför bygga med kanalplastskivor?

Ett kanalplasttak är en mycket bra investering om du önskar en hållbar taklösning med goda isolerings-egenskaper och lång livslängd. Kanalplastskivor är tillverkade av det slagfasta och starka materialet polykarbonat (PC). Det gör skivorna motståndskraftiga mot olika väderförhållanden och nästan omöjliga att slå sönder. Vi erbjuder ett brett utbud av kanalplastskivor av hög kvalitet i olika tjocklekar och storlekar. Alla har de kanalplastskivornas utmärkta egenskaper gemensamt.

Goda isolerings-egenskaper: Kanalplastskivor kan effektivt separera kall och varm luft, vilket bidrar till att säkerställa ett bra inomhusklimat. Skivans U-värde visar hur effektiv isoleringen är. Ju lägre värde, desto bättre isolering. Ska du använda ett kanalplasttak för ett stängt uterum eller en vinterträdgård, bör U-värdet matcha U-värdet på fönstren.

UV-skydd: Våra kanalplastskivor är skyddade med ett UV-filter på ena eller båda sidorna, vilket effektivt förhindrar missfärgning från solens nedbrytande ultravioletta ljus. På så sätt undviker du att skivorrna gulnar, vilket säkerställer en bra ljusgenomsläpplighet under många år framöver.

Enkel montering: Kanalplastskivornas låga vikt gör dem lätta att arbeta med, vilket är en stor fördel under monteringen. Till skillnad från andra material ställer kanalplastskivor lägre krav på underkonstruktionen. Därför finns det både tid och pengar att spara när du ska bygga en bärande konstruktion för ditt kanalplasttak.

Hög ljusgenomsläpplighet: Kanalplastskivor släpper igenom naturligt dagsljus. Det har en positiv effekt på komforten och kan bidra till att minimera behovet av konstgjord belysning under dagtid. Är solen skarp och framme många timmar om dygnet, är opal- eller bronsfärgad kanalplast att föredra, eftersom dagsljuset bibehålls utan att blända. Klar kanalplast är en föredragen lösning när läget är mer skuggigt.

Stor återvinningspotential: Polykarbonat är 100 % återvinningsbart. Det innebär att när skivororna har tjänat ut sin livslängd kan plastens nyttiga resurser återanvändas till nya produkter. Det bidrar till att minska avfall och säkerställa ett ansvarsfullt materialkretslopp.

Olika tjocklekar och längder: Vårt breda sortiment av kanalplastskivor finns tillgängliga i olika tjocklekar från 4 till 55 mm. Kanalplastskivorna finns i olika längder som enkelt kan anpassas efter specifika mått eller beställas i olika standardstorlekar.

RIATHERM och RODENA är en produktserie från RIAS. Kanalplastskivorna är användbara för alla typer av byggprojekt och passar bra för nya konstruktioner såväl som renoveringsarbeten. Vi erbjuder en serie skivor i klar, opal och brons i tjocklekar från 4 mm till 55 mm i olika längder och bredder. Våra 4 mm och 6 mm Kanalplastskivor är särskilt lämpliga för växthus eller terrasstak, medan de andra tjocklekarna passar bra för terrasstak, carportar, uterum etc. Alla våra kanalplastskivor är naturligtvis okrossbara och vi ger en garanti på 10-20 år på både brott och ljusgenomsläpp.

RIATHERM Heatstop

RIATHERM Heatstop är specialtillverkade kanalplastskivor som ger extra skydd mot solens nedbrytande ultravioletta strålar. Heatstop dämpar värmeuppbyggnaden under sommaren och säkerställer samtidigt en bra kylisolering under vintern. Kombinationen av värmedämpande Heatstop-effekt och bra isoleringsförmåga gör skivorna idealiska för uterum eller vinterträdgårdar. Inom serien av RIATHERM Heatstop-kanalplastskivor hittar du skivor i tjocklekarna 16, 25 eller 32 mm. Skivorna på 25 och 32 mm är tillverkade i en helt särskild HX-struktur som höjer kvaliteten till en högre nivå. Strukturen består av horisontella kanaler i topp och botten med en kärna av kanaler i en x-struktur, som tillsammans ger en starkare skiva med förbättrad isoleringsförmåga.

En skiva med HX-struktur på 25 mm har till exempel samma isoleringsförmåga som andra 32 mm skivor på marknaden. Medan en 32 mm skiva med HX-struktur har den absolut bästa isoleringsförmågan, med tanke på alla kanalplastskivor. Vi ger 15 års garanti på brott och ljusgenomsläpp.

RIATHERM LUX

RIATHERM LUX skiljer sig från resten av sortimentet inom RIATHERM-serien genom att vara glasklar och av ett betydligt kraftigare material. Detta gör skivan till ett bra alternativ till glastak och särskilt lämplig för bland annat terrasstak, orangerier och entrépartier. Användningar där man både önskar mycket ljus, bra utsikt och god isoleringsförmåga.

En fördel med RIATHERM LUX är skivans lätthet, som inte ställer lika stora krav på underkonstruktionen jämfört med ett glastak. Denna skiva finns i 16 mm tjocklek och har en bra isoleringsförmåga. Den är tillverkad av en särskilt kraftig polykarbonat som är mycket robust och tålig mot det svenska/danska vädret. Skivan är dessutom så stark att den inte behöver stöd även vid 1200 mm bredd.

LUX passar både plana och böjda konstruktioner och kan användas vid en taklutning på minst 3 cm per meter. Med ett UV-skyddande lager på båda sidor är RIATHERM LUX effektivt skyddad mot väderpåverkan och garanterar ett skydd i 20 år mot både brott och ljusgenomsläpp.

RODENA

RODENA är starka och prisvärda kanalplastskivor i 16 mm tjocklek i antingen klar eller opal. Skivornas isolerande effekt gör dem lämpliga som alternativ till enkelglasskivor där man besväras av kondensdroppar. De är därför idealiska att använda till överbyggda och stängda terrasser, uterum med enkelglasfönster eller kanalplastfönster med låg isolerings-effekt, carportar och andra överbyggnader.

Skivornas särskilda X-struktur säkerställer en stark skiva som kan monteras på balkar med ett centrumavstånd på 1005 mm. Eftersom skivorna endast vilar med kanterna på balkarna får du ett vackert ljusgenomsläpp utan störande tvärgående reglar. Skivorna kan monteras på plana eller böjda konstruktioner med en taklutning på minst 3 cm per meter.

RODENA finns i en klar och en opal variant. Den klara skivan används vanligtvis där högt ljusgenomsläpp önskas utan solavskärmning, medan den opala ger ett mer behagligt ljusgenomsläpp utan att blända. RODENA kanalplastskivor är UV-skyddade och har 10 års garanti mot både brott och ljusgenomsläpp.

Att lägga tak kan vara en utmanande uppgift som kräver precision, tid och ofta ett team av erfarna hantverkare. Men tänk om det fanns en smart klicklösning som gjorde processen snabbare och mer effektiv? Med Click-Step från RIAS får du en enkel och elegant taklösning som är lätt att hantera i alla faser - från hämtning hos återförsäljaren till montering på överbyggnaden hemma.

Click-Step är en klicklösning utvecklad med fokus på att göra processen så enkel och användarvänlig att även oerfarna kan skapa professionella resultat. Klicklösningen är mycket gör-det-själv-vänlig och genomtänkt in i minsta detalj, eftersom det endast behövs ett minimum av tillbehör för att montera ett komplett tak. Detta gör Click-Step till en intuitiv process som sparar både tid och ansträngning.

En annan anmärkningsvärd fördel med Click-Step är det estetiska uttrycket. Här är det möjligt att uppnå en helt plan ovansida på taket utan synliga montageprofiler. Inifrån kommer det heller inte att finnas några synliga skruvar eller beslag.

Klicklösningen finns i en klar och en opal version, beroende på graden av önskat ljusinsläpp. Liksom våra andra lösningar inom kanalplasttak är panelerna tillverkade av polykarbonat som är mycket motståndskraftigt mot olika väderförhållanden. De är också UV-skyddade på sidan som vetter utåt för att kunna motstå solens nedbrytande ultravioletta strålar och hålla i många år. Vi ger 10 års garanti mot brott och ljusgenomsläpp.

Click-Step klar
Click-Step opal
Click-Step beräknare

Välj rätt taklösning

Skulle du vilja ha en trädgård som du kan njuta av från tidig vår till sen höst? Eller kanske ett uterum som fungerar som ett levande rum i naturlig förlängning av huset? Vi har ett brett urval av kanalplastskivor som löser många olika behov - och som garanterat kan matcha dina förväntningar på det bygge du drömmer om.

Överbyggnad till carport

10 mm tjocklek

Ett kanalplasttak till din carport är mer än bara ett estetiskt val - det är en praktisk och funktionell lösning. Med ett kanalplasttak får du inte bara ett slagfast och hållbart tak med ett bra ljusinsläpp, du minimerar också risken för kondensdroppar som uppstår när temperaturförhållandena ändras. Är solen skarp och framme många timmar om dygnet kan kanalplastskivor i opal eller brons väljas, som bibehåller det goda dagsljuset utan att överhetta bilen. Plan och böjd lösning är möjlig.

Terrasstak

10-16 mm tjocklek

Ett terrasstak skyddar mot regn och dagg när det blir kyligt på en sommarkväll. Om det också finns lä kan terrassen användas från tidig vår till långt in på hösten, eventuellt med lite värmetillskott från en terrassvärmare. Utemöblerna blir aldrig våta och om grillen får sin fasta plats precis utanför är det dags för lång grillsäsong. När du väljer ett kanalplasttak till dit terrasstak får du ett slagfast tak som samtidigt minimerar risken för kondensdroppar jämfört med enkellagskivor. Vi har skivor i klar, opal och brons som kan ge det "utseende" och ljusinsläpp du drömmer om.

Kanalplasttak till uterummet

16-32 mm tjocklek

Det som kännetecknar ett uterum är att det är ouppvärmt men isolerat. Här kan du sitta och njuta av trädgårdens många uttryck och det växlande ljuset från tidig vår till sen höst. En klar fördel med att använda kanalplasttak till uterum är den isolerande förmågan kombinerat med möjligheten till ljusgenomsläpp. Det skapar en rad fördelar som ökar både komfort och användbarhet, eftersom termotaket behåller värmen och gör det möjligt att använda uterummet även på dagar då utomhustemperaturen inte tillåter det.

Kanalplasttak till vinterträdgården

25-55 mm tjocklek

Föredrar du att kunna använda ditt uterum året runt är en vinterträdgård en perfekt lösning. En vinterträdgård är ett uppvärmt uterum som kan användas året runt. Eftersom det är en tillbyggnad till huset som ska kunna användas under de kalla vintermånaderna är Kanalplasttaket tjockare än det vi rekommenderar för uterum. Det är här viktigt att poängtera att Kanalplastskivorna inte gör jobbet själva. För att säkerställa en effektiv isolering krävs det att golvet och/eller fönstren också har goda isolerande egenskaper, eftersom isolerings-värdet beräknas för hela byggnaden.

Inspiration till ditt nästa projekt

Förläng utelivet med ett terrasstak

Med ett terrasstak är det möjligt att få ut det mesta av utomhuslivet, oavsett om det regnar eller är för varmt i solen. För denna vackra täckning användes våra RODENA 16 mm kanalplastskivor i opal. Kanalplasttaket ger en behaglig ljusgenomströmning när solen skiner från en klarblå himmel och säkerställer dessutom ett effektivt skydd mot regn och dagg. En perfekt lösning för sena kvällstimmar och när du vill ha skydd från direkt sol.

Specialdesignad carport med RIATHERM

Vi har ett brett utbud av taklösningar som kan matcha dina förväntningar på din carport. Ta till exempel denna carport som är specialdesignad med våra RIATHERM 10 mm kanalplastskivor i klar. Väljer du ett kanalplasttak för din carport får du ett stöttåligt tak med ett bra ljusinsläpp, där både en plan och välvd lösning är möjlig.

Charmigt uterum med bra ljusinsläpp

Har du planer på att utöka ytan med ett uterum och söker en taklösning för de extra kvadratmetrarna? Ett kanalplasttak ger de bästa förutsättningarna för ett bra inomhusklimat och naturlig belysning, medan skivornas hållbarhet och motståndskraft mot väderförhållanden gör dem till ett pålitligt val för utomhuskonstruktioner såsom uterum. För detta uterum valdes en lösning med RIATHERM 25 mm kanalplastskivor i brons, vilket är att föredra när solen står starkt många timmar om dagen.

Poolhus utnyttjar naturligt dagsljus

Ljus och temperatur är avgörande för att skapa en behaglig inomhusmiljö. Det är något man tänkt på vid uppförandet av detta poolhus, där våra RIATHERM 16 mm kanalplastskivor i opal skapar de absolut bästa förhållandena. Skivornas tjocklek ger en bra isolering av byggnaden, samtidigt som skivorna i opal säkerställer en behaglig ljusgenomströmning utan att blända.

Click-Step – smart klicklösning för ditt terrasstak

Det har aldrig varit så lätt att sätta upp ett tak för terrassen som med våra Click-Step kanalplastskivor. Med minimalt verktyg är det möjligt att montera ett komplett tak utan synliga fogar eller skruvar. Det ger ett stilrent och modernt utseende till varje terrass och skapar – enligt oss – de bästa förutsättningarna för utomhusmys.

FAQ

Försvinner kondens igen?

Det är helt normalt att det kan uppstå kondens mellan lagren på kanalplastskivor. Kondensproblemet försvinner alltid när temperatur- och fuktighetsförhållandena ändras. Vattenånga i skivan kommer att tränga ut genom plastmaterialet - förutsatt att taket är korrekt monterat.

Kanalplast - Kondens Download
Hur rengör jag ett kanalplasttak?

Det rekommenderas att rengöra skivorna med jämna mellanrum på rätt sätt med lämpliga rengöringsmedel för att förlänga takets livslängd. För vanlig rengöring rekommenderar vi två metoder.

Kanalplast - Rengöringsinstruktioner Download
Ska jag ta bort snö från taket?

Under vinterhalvåret är det viktigt att ta bort snö från tak monterade på längsgående takreglar/takstolar för att undvika kollaps. Alternativt ska tvärgående reglar monteras mellan takreglarna/takstolarna.

Brandklassificering
PVC og polycarbonat Download
Takberäknare

Snabb och exakt beräkning av ditt projekt med komplett materiallista.

Prova beräknaren
Monteringsanvisningar

Enkla steg-för-steg-anvisningar för dina byggprojekt.

Gå till anvisningarna
Återförsäljare

Söker du byggmaterial för privat bruk? Se listan över våra återförsäljare.

Hitta återförsäljare