LJUSET GÖR SKILLNAD

Fasadpaneler och kanalplastskivor utnyttjar dagsljuset utan att blända

Det är vetenskapligt bevisat att ljus har stort inflytande på vår hälsa och välbefinnande samt vår koncentrationsförmåga. Senare forskning visar att det är viktigt för oss att känna dygnets naturliga rytm. Flera undersökningar tyder dessutom på att vi föredrar dagsljus framför konstgjord belysning eftersom dagsljuset ofta skiftar i styrka, färg och riktning.

Dagsljus ger inte bara ljus, utan även värme och energi. Därför strävar de flesta efter att släppa in så mycket dagsljus som möjligt vid renovering eller nybyggnation, både i bostäder och kommersiella byggnader. Men det direkta solljuset kan bli så kraftigt att man måste reducera det, eller stänga ute det helt och hållet för att inte bli bländad. Det är en balansgång som RIAS menar att det finns lösningar på...

Det behagliga ljuset

Det finns traditionella sätt att få in ljus i byggnaden på, och så finns det RIAS sätt att utnyttja det starka dagsljuset på, det vill säga utan att blända. RIAS funderar på hur mer av det goda ljuset ska kunna släppas in där människor vistas.

Genom att ta in fasadpaneler och/eller kanalplastskivor i projektet kan dagsljuset tränga igenom väggen eller taket med ett diffust ljus, som gör livet inomhus behagligt, ljust och bra för sinnet. Materialet är gjort av polykarbonat, som dessutom gör projektet hållbart!

Läs mer om polykarbonat här

Exempel 1

Förskola med ljus och trivsel i fokus

Förskolan Akvariet, ritad av arkitekten Dorte Mandrup, har en prismaformad huvudbyggnad som har fått denna form för att ge så mycket solljus på de uteplatser som ligger i västerläge som möjligt. Tak och gavel i delvis transparent, ljus plast bidrar till en god balans på husets utsida, som annars är i hårda material som glas och stål.

Exempel 2

Renovering av sporthall

Gullestruphallens östgavel har bytts ut och är nu en halvtransparent gavel i polykarbonatskivor. I hallen släpps diffust dagsljus, som inte hindrar bollsporter, in och det är tack vare skivorna som en ljus och inbjudande miljö skapas. Kvällstid förvandlar det konstgjorda ljuset i hallen gaveln till en lysande fasad i stadsbilden.

Exempel 3

Ny byggnad för framtidens Lamborghini

Den nya byggnaden, som är avsedd för utvecklingen av Lamborghinis prototyper, är ett utmärkt exempel på funktionell arkitektur där tekniska aspekter bidrar till att spara energi. I motsats till klassiska glasväggar kan panelväggarna garantera en tillräcklig naturlig belysning, en hög solkontroll och full sekretess utan insyn.

RIAS fasadpaneler

RIAS fasadpaneler används som hel eller delvis fasadlösning och ger stora möjligheter att skapa spännande lösningar utan att kompromissa med de arkitektoniska idéerna. Fasadpanelerna låter det mesta av dagsljuset tränga igenom samtidigt som de är av ett hållbart material som ger byggnaden ett minimalt koldioxidavtryck. För stora byggnader spelar fasaden en viktig roll när den komplexa energiberäkningen ska tas fram. RIAS fasadpaneler har en termisk isoleringsförmåga från 1,99 till 0,69 W/m²K.

Exempel på användning:

  • ​Köpcentra
  • Kommersiella byggnader
  • Lagerhallar
  • Kontorsbyggnader
  • Bostadsbyggnader
  • Sport- och aktivitetshallar
  • Takfönster, ljusinsläpp eller sågtak

RIATHERM kanalplastskivor

Kanalplastskivorna håller värmen längre utan ytterligare isolering och gör det möjligt att utnyttja dagsljuset även på en mindre solig dag. Ljuset har en avgörande roll vid valet av kanalplasttak:

Är solen skarp och uppe under många av dygnets timmar är opalvitt eller brons att föredra. Här bevaras dagsljuset utan att blända och man får ett ytterst behagligt ljusinfall.

Är läget skuggigare kommer glasklar klar och opalvit att vara det riktiga valet.

RIATHERM kanalplastskivor finns dessutom också i varianten Heatstop, som dämpar värmeuppbyggnaden under sommarperioden och samtidigt har en skimrande köldisolering på vintern. Heatstop-effekten kan säkra att temperaturen i rummet en varm sommardag blir upp till 13 °C lägre än med kanalplastskivor utan Heatstop.

Användningsmöjligheterna är många:

  • Tak på tillbyggnader, bland annat terrasser, vinterträdgårdar, carportar, verkstäder och orangerier
  • Plantskolor och drivhus
  • Byggnader för sport och fritid
  • Ljusinsläpp på kommersiella byggnader
  • Tillfällig täckning av byggplatsen

Ytterligare information och projektservice: Tel 08 – 121 374 20 / e-post: bygg@rias.se