PLASTTYPER FÖR INDUSTRIN

Plast för komponenter, tankar, skåp, mekaniska delar etc.

Plast för INDUSTRI består av skivor, folier, stänger och rör. Det finns många typer av plast som används för industriella ändamål, vilket återspeglas i det stora utbudet av produkter.

Nedan ser du alla plasttyper som används i industrin - välj en plasttyp så ser du en generell produktbeskrivning och vårt lagersortiment.

OBS: Plasttyperna är indelade i två grupper - gruppen av de mest använda plasttyperna, som vi naturligtvis lagerhåller, och sedan gruppen av plasttyper som vanligtvis efterfrågas för speciella ändamål. Vi tillhandahåller gärna den sista gruppen av plasttyper på begäran.

INDUSTRIAPPLIKATIONER
  • Maskinkomponenter
  • Medicinska instrument
  • Lekplatsutrustning
  • Anti-halk och slitagebeläggning
  • Finmekaniska delar
  • Delar för livsmedelsindustrin

PLASTTYPER - LAGERSORTIMENT

ABS

ABS är ett ogenomskinligt material som har en god dimensionsstabilitet och styvhet samt en höj ythårdhet. ABS kan användas för interiördelar till bilar, skåp, leksaker, resväskor etc.

Allmänt om ABS

Alu

I vårt Alu-sortiment hittar du både massiva och sandwichskivor. Båda typerna kännetecknas av hög styvhet och god dimensionsstabilitet. Aluminium användss till maskinskydd och skåp.

Allmänt om Alu

PA

PA är ett ogenomskinligt material med mycket hög slaghållfasthet samt bra slit- och mekaniska egenskaper. PA används vanligtvis för maskinkomponenter som glidlager, växlar, kopplingar etc.

Allmänt om PA

PC

PC är ett material med goda optiska egenskaper. PC är särskilt känd för sin goda slaghållfasthet både i kyla och vid höga temperaturer. PC används för linser, säkerhetsskärmar och skottsäkra fönster.

Allmänt om PC

PE

PE är en ogenomskinlig termoplast med god motståndskraft mot många kemikalier och fukt. PE har en hög slaghållfasthet och isoleringsförmåga. Används t.ex. för slitdelar, lekredskap, skärbrädor och tankar.

Allmänt om PE

PEEK

PEEK används där det ställs stora krav på mekanisk hållfasthet, temperatur och kemikaliebeständighet. Eftersom PEEK kan gammasteriliseras används det bl.a. för medicinska instrument och finmekaniska delar.

Allmänt om PEEK

PET

PET har hög styvhet, låg fuktupptagning, god slag- och draghållfasthet samt goda nötningsegenskaper. Den halvkristallina PET-en används ofta för elektrisk utrustning och maskinkomponenter som växlar, rullar och slitdelar.

Allmänt om PET

PMMA

PMMA är optiskt rent, har hög styvhet och dimensionsstabilitet. Vi har varumärken som PLEXIGLAS®, ALTUGLAS® och OROGLAS® samt lagergjuten och extruderad akryl. PMMA ses användas för bullerskärmar, akvarier, fönster och linser.

Allmänt om PMMA

POM

POM har bra hållfasthet och hårdhet - spänningskorrosion existerar nästan inte. POM lämpar sig även för kontakt med livsmedel. POM används t.ex. för komponenter till maskin- och livsmedelsindustrin.

Allmänt om POM

PP

PP är en ogenomskinlig termoplast med hög slaghållfasthet och utmärker sig genom att ha god beständighet mot många kemikalier, varför PP ofta används till inomhuskärl, containrar och medicinska artiklar.

Allmänt om PP

PS

PS har någorlunda goda mekaniska egenskaper vad gäller god hårdhet och styvhet. Materialet har även goda elektriskt isolerande egenskaper, är lätt att forma. PS används för t.ex. skåp, sanitetsgods och leksaker.

Allmänt om PS

PSU

PSU kännetecknas av god hållfasthet, styvhet, dimensionsstabilitet, god hydrolysbeständighet och goda elektriskt isolerande egenskaper. PSU ses användas i elektriska komponenter, synglasögon och hushållsutrustning.

Allmänt om PSU

PTFE

PTFE har mycket låga friktionsegenskaper, utmärkt kemisk beständighet och har goda elektriska och dielektriska egenskaper samt UV-beständighet. PTFE används inom maskin- och livsmedelsindustrin.

Allmänt om PTFE

PUR

PUR har god flexibilitet över ett brett temperaturområde. PUR tål höga belastningar, är stötdämpande och har mycket hög nötningsbeständighet. Används t.ex. för krävande uppgifter som tungt belastade maskinkomponenter.

Allmänt om PUR

PVC

PVC har god beständighet mot många kemikalier, bra elektrisk isolering och låg vattenabsorption. Fast PVC kännetecknas av god mekanisk hållfasthet, styvhet och hårdhet. PVC används inom bygg- och maskinindustrin.

Allmänt om PVC

PVDF

PVDF har extremt bra temperatur- och kemikaliebeständighet, är UV-beständig, har hög mekanisk hållfasthet och god draghållfasthet. PVDF används inom den kemiska och medicintekniska industrin t.ex. för kärl, tankar och pumpdelar.

Allmänt om PVDF

PLASTTYPER - PÅ BEGÄRAN

ECTFE

ECTFE kan användas över ett brett temperaturområde och har den högsta nötningsbeständigheten av alla fluorpolymerfilmer. ECTFE används t.ex. för elektronisk utrustning.

Allmänt om ECTFE

ETFE

ETFE är en transparent folie med bra väderbeständighet. Folien har goda mekaniska egenskaper, med hög brotthållfasthet. ETFE används t.ex. för solvärmeanläggningar.

Allmänt om ETFE

FEP

FEP finns i två typer av folie. FG används speciellt inom elektronikindustrin på grund av dess dielektriska egenskaper. RF används för non-stick-applikationer och är kemiskt resistent.

Allmänt om FEP

MFA

MFA är en termoplastisk fluorpolymer som har samma kemiska och termiska egenskaper som en PTFE, men med en lägre maximal användningstemperatur. MFA används för steriliseringsutrustning.

Allmänt om MFA

PAI

PAI är en amorf imiderad termoplast även känd som TORLON. PAI har hög styvhet, styrka och behåller sina extremt goda mekaniska egenskaper över ett brett temperaturområde.

Allmänt om PAI

PBT

PBT är en halvkristallin termoplast med goda mekaniska, termiska och elektriska egenskaper. PBT används för mekaniska konstruktioner. Kan jämföras med den kristallina PET.

Allmänt om PBT

PEI

PEI är en amorf termoplast. PEI används t.ex. inom medicinindustrin på grund av materialets goda steriliseringsegenskaper och kemikaliebeständighet. Vissa typer är lämpliga för kontakt med livsmedel.

Allmänt om PEI

PFA

PFA har den högsta kontinuerliga användningstemperaturen av de smältbara fluorpolymerfilmerna. PFA-folien har goda dielektriska egenskaper, hög kemisk beständighet.

Allmänt om PFA

PI

PI är en amorf imidiserad plast som är ett av de starkaste och mest värmebeständiga plastmaterialen på marknaden. PI behåller sina extremt goda mekaniska egenskaper över ett mycket brett temperaturområde.

Allmänt om PI

PPE

PPE är en amorf termoplast med hög slaghållfasthet och styvhet. PPE har stor formstabilitet även vid stigande temperaturer. Materialet har låg vattenabsorption, är hydrolysbeständigt och svårt att antända.

Allmänt om PPE

PPS

PPS är ett halvkristallint material med hög styvhet och temperaturbeständighet. PPS kan på grund av sina goda brandegenskaper och höga termiska motstånd användas i samband med elektriska komponenter.

Allmänt om PPS

PPSU

PPSU är en amorf plast som kännetecknas av hög hållfasthet, hårdhet och formstabilitet över ett brett temperaturområde. Dessutom har PPSU en mycket hög kemikalie- och hydrolysbeständighet

Allmänt om PPSU

SÄLJTEAM INDUSTRI

Kontakta oss - vi är alltid redo för ytterligare information och vägledning