ABS

Acrylonitrile-butadiene-styrene

En robust och formbar plast

ABS är en amorf, inte transparent plast med god reptålighet och hög slagstyrka. ABS är en förkortning av acrylonitrile-butadiene-styrene. Kombinationen av de tre komponenterna ger ABS-plasten dess unika egenskaper. Acrylonitrile gör materialet motståndskraftigt mot kemisk påverkan och värme och ger en viss ythårdhet. Butadiene gör materialet elastiskt och hårt. Styrene tillför bearbetningsegenskaper för termoplast och förbättrar elektriska egenskaper.

ABS är väl lämpat för vakuumformning eller termoformning, en teknik som möjliggör tillverkning av plastdetaljer efter behov. Eftersom ABS är en termoplast blir materialet mjukt och formbart vid uppvärmning och stelnar igen vid avkylning. Detta gör plasttypen lämplig för tillverkning av komplexa eller detaljerade produkter, från resväskor och instrumentpaneler i bilar till frysar och leksaker som till exempel legoklossar. ABS är en föredragen plasttyp när det krävs pålitliga och hållbara produkter, eftersom materialet har en enastående förmåga att motstå slitage och stötar, samt god beständighet mot låga temperaturer.

Användning
Användning

Skåp till telefoner, datorer och skrivare, legoklossar, interiördelar till bilar, hårda resväskor, hardtop till bilar, skärmar till cyklar och inom kylbranschen för invändiga skåp i kyl- och frysskåp.

Mekaniska egenskaper
Mekaniska egenskaper

Hög slagstyrka och styvhet, stor ythårdhet och god dimensionsstabilitet.

Temperatur
Temperatur

Användningstemperatur -30 till +75 grader.

Varianter
Varianter

Finns i typer som är UV-beständiga och brandhämmade. Standard som skivor och stänger. Låga minimikvantiteter vid specialfärger och narvade ytor.

Kemikalieresistens
Kemikalieresistens

Beständig mot svaga vattenlösningar med syra, baser och salter. Har endast begränsad beständighet mot olja och fett. Inte alls beständig mot lösningsmedel.

Brand
Brand

Som standard HB enligt UL94.

Miljö
Miljö

Uppfyller RoHS-direktiv.

Bearbetning
Bearbetning

Kan bearbetas med spåntagande utrustning. Kan termoformas, limmas och svetsas. Kan ytbeläggas.

OBS
OBS

Dålig UV-beständighet vid icke-modifierade typer. Dålig beständighet mot organiska lösningsmedel.

ABS i vardagen

ABS för 3D-printade delar

ABS är ett av de vanligaste plastmaterialen vid tillverkning av funktionella prototyper, specifika reservdelar eller hållbara produkter via 3D-printning. I vår bearbetningsavdelning RIPRO erbjuder vi 3D-print i ABS samt andra plasttyper.

Din professionella sparringpartner

Vårt kompetenta säljteam står redo att ge dig råd om val av material, så att du är säker på att få precis rätt material för ditt ändamål.