PMMA

Polymethylmethacrylat (Akryl)

Ett lättare, starkare och klarare alternativ till glas

PMMA, även känt som akryl, är bäst känt under varumärket PLEXIGLAS®. Akryl är ett amorft material som har ett nästintill glasliknande utseende med goda optiska egenskaper. Akryl väljs ofta som ett alternativ till glas eftersom det är både lättare och mer slagfast. Faktum är att akryl är upp till 6-8 gånger starkare än glas, vilket gör det lämpligt som material för akvarier.

En av de mest karakteristiska egenskaperna hos akryl är dess mångsidighet. Akryl är ett termoplastiskt material som lätt kan formas och gjutas i olika former och färger. Detta gör akryl idealiskt för en mängd olika användningsområden, inklusive kommersiella och konstnärliga applikationer. Dess mångsidighet och estetiska tilltal, tillsammans med dess hållbarhet, gör akryl särskilt lämpligt för utomhusbruk eftersom materialet är väderbeständigt och motståndskraftigt mot UV-exponering.

Användning
Användning

Rutor till takfönster, båt- och husvagnar och invändigt energifönster. Solskärmar, skyltar, lampglas, utställningsmontrar, displayer, bullerskärmar, akvarier, bakprojektering, möbler, linser och avskärmningar.

Mekaniska egenskaper
Mekaniska egenskaper

Hög styvhet, dimensionsstabil, lågt vattenupptag och goda poleringsegenskaper.

Temperatur
Temperatur

Användningstemperatur -20 till +80 grader för gjutet och -20 till +70 grader för XT.

Varianter
Varianter

Levereras som standard i skivor, rör, block och stänger i extruderad och gjuten kvalitet. Många olika varianter med färg, slagfasta och reptåliga, behandlade ytor för skydd mot graffiti och kemikalier, reptåliga och mönstrade typer, satiniserade samt speglar.

Kemikalieresistens
Kemikalieresistens

Klarar till viss grad förtunnade syror, alkaliska lösningar, animaliska och vegetabiliska fetter och oljor. PMMA tål inte starka syror, alkoholer, aceton, klorhaltiga och organiska lösningsmedel.

Brand
Brand

Akryl brinner bra och utan rökutveckling. Är klassificerat enligt EN 13501-1 som klass E.

Miljö
Miljö

Uppfyller RoHS-direktiv. Standardtyper kan användas utomhus i 30 år.

Bearbetning
Bearbetning

Akryl kan bearbetas med vanliga handverktyg, bland annat borrning, fräsning och sågning. Kan laserskäras, poleras, limmas och varmformas.

Livsmedel
Livsmedel

Vissa typer är lämpliga för kontakt med livsmedel.

OBS
OBS

Känsligt för spänningssprickor. Låg slagstyrka (omodifierade typer).

FAQ

Vad är skillnaden mellan extruderad XT akryl och gjuten akryl?

Det finns två olika sätt att tillverka akryl. Resultatet är nästan identiskt med blotta ögat, men det finns ändå några viktiga skillnader.

Extruderad akryl tillverkas genom att kontinuerligt pressa/extrudera akrylmassan genom en form. Den kemiska processen sker i rörelsen, och därmed blir den extruderade akrylen heterogen med egenskaper som varierar beroende på riktningen skivan är extruderad i. XT akryl är lämplig för vakuumformning, har bättre tjocklekstoleranser och är billigare att producera.

Gjuten akryl tillverkas genom gjutning av flytande metylmetakrylatmonomer (MMA) mellan två glasskivor. Monomerna polymeriserar under produktionsprocessen som sker i vattenbad eller varmluftsugn. Denna process ger ett material som är homogent i alla riktningar. Gjuten akryl har samma ljustransmission oavsett tjocklek, är bäst för mekanisk bearbetning, innehåller färre spänningar och har ett större färgutbud.

Hur rengör och underhåller man akryl

Vid rengöring av akryl (PLEXIGLAS® och OROGLAS®) rekommenderas ljummet såpvatten eller starkt utspädda lösningar av milda, syntetiska rengöringsmedel. Använd en mjuk svamp. För att ta bort såplösningen, skölj efter med rent vatten (kan tillsättas sköljmedel för att minimera statisk elektricitet), och torka bort vattendroppar med en fuktig mjuk svamp eller fuktigt sämskskinn.

Fläckar kan rengöras med isopropylalkohol med försiktighet. Skölj efter med rent vatten. Undvik vanliga kemikalier som sprit. Använd inte lösningsmedel på akryl. Polering kan utföras med lätt hand, antingen maskinellt med en flanellskiva eller för hand med en bomullstrasa. Efterpolera med en ren skiva eller trasa. Rengör aldrig skivan i torrt tillstånd.

Akryl i vardagen

Akryl och LED: Perfekt för skylt- och reklamändamål

När akryl kombineras med LED-belysning uppstår en synergi som förstärker den visuella attraktionen. Med sin jämna och kraftiga belysning skapar LED-ljuset tillsammans med akryl iögonfallande och energieffektiva reklamlösningar. En perfekt kombination för moderna marknadsföringsbehov.

Akrylskivor med 90 % återvunnet material

PLEXIGLAS® ProTerra är tillverkat av hela 90 % återvunnen plast och har samma goda egenskaper som våra övriga akrylskivor. Använd dem för otaliga ändamål, från innerfönster till avskärmning eller olika kreativa ändamål.

Akryl som innerfönster

Stora mängder värme kan gå förlorade genom fönster om de är enkelglasade eller dåligt isolerade. Innerfönster minskar värmeförlusten eftersom de fungerar som en extra barriär mot kylan utanför. Detta säkerställer en mer stabil och behaglig inomhustemperatur vilket kan leda till energibesparingar.

Din professionella sparringpartner

Vårt kompetenta säljteam står redo att ge dig råd om val av material, så att du är säker på att få precis rätt material för ditt ändamål.