Alu sandwichskivor

Skivor med PE-kärna och ytskikt av aluminium

Ett lättviktsmaterial med breda användningsområden

Aluminiumskivor är robusta och stabila skivor som består av en kärna av UV-stabiliserad låg densitetpolyeten (PE-LD) och med toppskikt av förädlat aluminium (coilcoatad i flera kvaliteter). Kombinationen av PE och aluminium är lämplig för olika industriella applikationer där en produkt med låg vikt och imponerande styrka önskas.

Materialets låga vikt, beständighet mot korrosion, hållbarhet och designmöjligheter har gjort aluminium till ett populärt val, särskilt inom transport- och byggindustrin. Inom transportindustrin används aluminium för tillverkning av bilar, tåg och flygplan på grund av dess låga vikt, vilket bidrar till ökad bränsleeffektivitet och lägre utsläpp. Den låga vikten gör också aluminium till ett eftertraktat material inom byggsektorn, eftersom det är lättare att hantera och installera jämfört med andra tyngre material.

Slutligen är aluminiumskivor lätta att forma och bearbeta. Detta ger tillverkare och designers stor flexibilitet och gör dem lämpliga för olika applikationer och innovativa konstruktioner.

Användning
Användning

Aluminium sandwichskivor lämpar sig väl för alla typer av skyltning bl.a. reklamskyltar, informationsskyltar, fasadskyltar och pyloner, där det ställs extra stora krav på styvhet och planhet.

Mekaniska egenskaper
Mekaniska egenskaper

Hög styvhet, låg utvidgningskoefficient och stor dimensionsstabilitet.

Temperatur
Temperatur

Användningstemperatur -50 till +80 grader. Vid torkning av ytlackering får temperaturen inte överstiga 70 grader.

Varianter
Varianter

Finns som standard i skivor med olika tjocklekar aluminiumtäcklager av lack. Finns i många färger.

Kemikalieresistens
Kemikalieresistens

Rengöring av massiva aluminiumskivor får endast ske med neutrala rengöringsmedel. Slipande rengöringsmedel får inte användas.

Brand
Brand

ALUPANEL® och ALUCOBOND® har olika klassificering beroende på typen. T.ex. är ALUPANEL® FR klassificerat enligt EN 13501-1:2018 med brandklass B.

Miljö
Miljö

Återanvändbar.

Bearbetning
Bearbetning

Kan enkelt ytbehandlas. Kan bearbetas med vanliga skärande verktyg som används inom maskinindustrin. Minimiböjningsradie: 5 mm vid 18oC.

FAQ

Val av aluminiumlegering - så hittar du rätt kvalitet för ändamålet

Det finns olika kvaliteter av aluminium. Våra produkter finns i olika tjocklekar med olika typer av aluminiumlegering. Kunskap om detta kan hjälpa dig att göra rätt produktval.

AIMg1 AW-5005 aluminiumlegering är den högsta kvalitetsaluminium, som har de bästa egenskaperna inom väderbeständighet och bearbetning. Genom att välja en platta med en AW-5005 legering, kommer du att uppleva en besparing på dina verktyg, eftersom aluminiumet sliter betydligt mindre på verktygen.

AIMg1 AW-3003 aluminium är en manganlegering som har högre korrosionsbeständighet än en AW-1100 aluminium, och rekommenderas därför för långvarig utomhusanvändning.

AIMg1 AW-1100 aluminium är den lägsta kvalitetsaluminium, som främst rekommenderas för plana applikationer inomhus, eller alternativt kortvarig utomhusanvändning.

Aluminium i vardagen

lyx® Bond - Alu sandwichskivor från RIAS

Aluminiumskivor med god robusthet och låg vikt. Skivan består av en PE-kärna (polyeten) täckt med ett 0,20 mm aluminiumlager. Kombinationen av plast och aluminium skapar de bästa förutsättningarna för en lättviktsskiva utan att kompromissa med god styrka.

MULTISHIELD® - Magnetisk lättviktsskiva

Visualisera dina kreativa idéer med MULTISHIELD®. Skivan består av ett ytskikt av galvaniserat stål med en PE-kärna. MULTISHIELD® är magnetisk på båda sidor med en whiteboardbeläggning på ena sidan och en digitaltryckbeläggning på andra.

Din professionella sparringpartner

Vårt kompetenta säljteam står redo att ge dig råd om val av material, så att du är säker på att få precis rätt material för ditt ändamål.